Solpaneler

Rengjorda solpaneler genererar 20-50% mer energi!

Beläggning med smuts från luften såsom avgaser, pollen, damm, fågelspillning, sot eller snö påverkar solcellernas upptagningsförmåga jämfört med helt rena solceller. Den smutsiga ytan minskar mängden ljus som kan nå cellerna i solpanelen och reducerar effektiviteten.

Vi har kunder som har ökat effekten med hela 47 % efter vår rengöring! (länk till film här?)

Då de satte upp sin anläggning gav den 6,5 kW och efter 3 år var den nere på 4,2 kW. Efter att vi hade rengjort så gav den 6,2 kW! Det är en ökning med 47,6%.

Energisiffrorna som hävdas av solpaneltillverkare och installatörer bygger på en optimal prestanda av helt rena solpaneler där de inte tagit hänsyn till den energiförlust som smutsiga solpaneler ger. Om vi tar exemplet med vår kund ovan som ökade effektiviteten med 47 % efter vår rengöring så betyder det att om avbetalningstiden för dina paneler är satta till 10 år i din kalkyl så förlängs den tiden till 14 år om du har ett snitt på 40% förlust av effektivitet.

Bor du nära en väg eller har träd i närheten som avger pollen så kan du helt säkert förvänta dig att solcellernas effektivitet avtar, särskilt om det är en torr sommar. Då är det väl värda pengar att låta oss rengöra med 100 % renat vatten.

Varför regnvatten inte kommer att rengöra dina solpaneler

De som säljer solpaneler säger att det inte behövs någon rengöring i vårt klimat, att det regnar bort, men det är inte hela sanningen. Regnvatten kommer att skölja av dina solpaneler när det regnar men det räcker inte för att de ska bli rena. Tänk bara hur det är med dina fönsterrutor, blir de rena när det regnar?

Även om det skulle regna ute och du inte tvättar de på ett halvår, hur smutsiga blir de då inte? Till slut så blir de ”ingrodd” med smuts. Detta eftersom regnet innehåller luftburna dammpartiklar och smuts som löser sig och fastnar på ytan efter att vattnet runnit av – därför måste du putsa din fönsterruta med jämna mellanrum och samma gäller för dina solpaneler

Hur rengör vi solpaneler?

Vi använder ultrarent vatten

Det är avjoniserat vatten som är renat från allt kalk och mineraler som vatten normalt innehåller. I kombination med bearbetning av mjuka borstar får vi en skonsam och väldigt effektiv rengöring som dessutom försvårar för ny smuts att få fäste.

När det ultrarena vattnet appliceras vill vattnet återta de förlorade mineralerna vilket gör att vattnet suger åt sig smuts och damm från ytan och tar det med sig när vattnet rinner av. Effekten blir att ytan blir helt ren utan vare sig streck eller smuts och utan att vi använder några kemikalier.

För att inte förstöra solpanelerna använder vi ett lågtrycksystem för att tvätta solpaneler. På detta sätt undviks eventuella skador på solcellerna.

Vi arbetar med långa kolfiberstänger (22 m) så kan vi oftast utföra arbetet från marken vilket minskar risken för att era solpaneler skulle kunna skadas. Att tvätta solpaneler är inte samma sak som att rengöra ett tak. Man behöver arbeta annorlunda och på ett mycket mer varsamt sätt. Däremot kan vi självklart göra båda arbetena samtidigt och vår försäkring täcker skador på både och om nu olyckan skulle vara framme trots vårt kunnande och försiktighetsåtgärder.

För bästa effekt rekommenderar vi en rengöring under tidig vår och en rengöring då pollensäsongen är slut i början av juli.